Het hele jaar door goed fietsweer in Andalusie, Granada, Sierra Nevada

Het hele jaar door is het goed fietsweer in Andalusië, maar vooral bij Granada in de omgeving van de Sierra Nevada. Het beste fietsweer tref je in maart, april, mei, juni, september, oktober met een uitloop naar november. Ook tijdens de andere maanden kun je hier voortreffelijk fietsen door het bijzonder klimaat als gevolg van de hoge bergen in de Sierra Nevada. 


Het échte fietsseizoen begint in Zuid-Spanje al in februari. Terwijl Nederland zich dikwijls nog hult in bewolkte en regenachtige dagen, trappen we hier de eerste kilometers weg.


In juli en augustus is het in vele gebieden in Spanje erg warm. Bij de Sierra Nevada hebben we als een van de weinige regio's in Spanje daar minder last van. Doordat Granada tegen de bergflanken van de Sierra Nevada ligt, koelt het hier flink af 's nachts en daar heb je 's ochtends profijt van. De koele wind vanuit de bergen maakt het wielrennen daarom extra aangenaam. Hierdoor kun je tot 14:00 uur heerlijk wielrennen. Na je fietstocht kun je aansluitend genieten van een Spaanse heerlijke lunch.  


Ook de maanden erna is het heerlijk fietsweer, zeker tot half november. Het afgelopen jaar hebben we zelfs tot en met december dagelijks kunnen fietsen! Het is uiteraard wel aan te bevelen om lange mouwen cq warme fietskleding mee te nemen, omdat de ochtenden fris zijn en de avond vroeger invalt. 


"In Spanje is het altijd mooi weer", horen we mensen weleens zeggen maar helaas is dat niet helemaal waar. Hoewel de Sierra Nevada in de zuidelijkste regio van Spanje ligt, kan het klimaat in de wintermaanden ook kouder zijn. In de winter schommelen de temperaturen in de koudste maanden december en januari rond de 10°C. Regelmatig lopen de temperaturen overdag op tot rond de 20°C.


Er kan natuurlijk altijd een buitje vallen en die kans is het grootst in december, januari en februari. Een week lang regen hebben we niet meegemaakt in deze regio, het gaat meestal om een dag, misschien twee en daarna volgen er weer mooie dagen. 


Het aardige is dat de eventuele regenbui betekent dat het in de bergen sneeuwt en dat je het wielrennen kunt af wisselen met een dag skiën in de Sierra Nevada met 100 kilometer pistes. Kom je in de wintermaanden, neem dan in elk geval je skikleding, wind- en regenjasje mee.  

Klimaat in Granada, Spanje | ideaal fietsweer

Hieronder zie je een overzicht van het klimaat in Granada, Sierra Nevada. De grafieken laten zien wat ongeveer het gemiddelde weer is in een bepaalde maand, onder andere voor de temperatuur, neerslag en het aantal zonuren. 

Gemiddeld aantal zonuren per maand in Granada, Sierra Nevada (Andalusië)

Gemiddeld aantal dagen regen per maand in Granada, Sierra Nevada (Andalusië) 

Minimum en maximum temperatuur in desbetreffende maand in Granada, Sierra Nevada (Andalusië)

Hoeveelheid neerslag per maand in Granada, Sierra Nevada (Andalusië)